Quantcast
Channel: MedLive » Ortopedie
Viewing all 23 articles
Browse latest View live

VIDEO INTERVIU Cand este necesara artroscopia? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Dr. Mihai Rascu in studioul Hotnews.ro

In ce consta artroscopia? Ce afectiuni ale articulatiilor poate diagnostica sau trata? In ce consta pregatirea pentru procedura si cat este de invaziva? Cat dureaza recuperarea si interventia in sine? Dr. Mihai Râşcu, medic specialist ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Dr. Mihai Râşcu este medic specialist ortopedie-traumatologie la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie MedLife.


Studiu: 40% din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc sunt cauzate de un germen

$
0
0

Un germen ar cauza aproximativ 40% din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc, potrivit autorilor unui studiu danezo-britanic, care susţin că aceste dureri de spate ar putea fi tratate cu antibiotice. Potrivit acestui studiu, peste o treime din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc ar putea fi cauzate de un germen dificil de reperat care se ascunde la nivelul coloanei vertebrale, denumit Propionibacterium acnes (P. acnes), o bacterie des întâlnită pe pielea umană, mai ales în cazul acneelor, informează Le Figaro.

“Procedura standard într-un studiu bacteriologic constă în cultivarea biopsiilor vertebrale vreme de trei zile, dar pentru această bacterie biopsiile trebuie cultivate vreme de 14 zile, altfel bacteria nu poate fi văzută”, a declarat profesorul Claus Manniche de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense, coautor al acestui studiu apărut în European Spine Journal.

În prima etapă a studiului, imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) a evidenţiat această infecţie la anumite persoane suferind de lombalgii cronice. Cea de-a doua a relevat faptul că tratamentul cu antibiotice din acest caz particular poate să reducă durerile.

Pentru a găsi P. acnes, trebuie să ai mai întâi un motiv bun să o cauţi. În studiul danez, realizat în colaborare cu Universitatea Birmingham din Marea Britanie, 61 de pacienţi au operaţi de hernie de disc, o procedură care permite biopsia. Ei sufereau de dureri lombare de mai mult de şase luni, iar examenul RMN al coloanei lor vertebrale a arătat un aspect caracteristic pe care radiologii îl denumesc “Modic 1″, după numele neuroradiologului de la Cleveland Clinic care a pus la punct această clasificare (Modic 1, 2 sau 3) la sfârşitul anilor 1980.

Desigur, o imagine nu este un diagnostic. Se întâmplă adeseori să fie remarcate anumite anomalii atunci când sunt făcute radiografii, scanări sau RMN-uri ale coloanei vertebrale, fără ca ele să ofere obligatoriu o explicaţie pentru acele dureri. De altfel, o treime dintre persoanele care nu suferă de dureri de spate prezintă aceleaşi anomalii vertebrale la radiografie. Semnătura Modic 1, la RMN, nu este deci un semnal care arată prezenţa bacteriei P. acnes? “Da, cel mai adesea”, spune profesorul Manniche, dar este posibil “să apară modificări de tipul Modic 1 şi fără această bacterie”. Este de altfel cazul pentru 6% din totalul oamenilor care nu se plâng de nimic.

Miza este importantă, pentru că dacă P. acnes este prezentă, un tratament antibiotic poate fi avut în vedere, cu speranţa de a reduce durerile. Într-un al doilea articol, publicat în acelaşi număr din European Spine Journal, profesorul Manniche şi colegii săi au arătat că lucrurile stau exact aşa. Ei au împărţit în două grupuri pacienţii cu lombalgii cronice care prezentau modificări Modic 1 în RMN. Primul grup a primit 100 de zile un placebo, iar cel de-al doilea un antibiotic activ contra P. acnes, care conţinea amoxicilină şi acid clavulanic. La sfârşitul tratamentului, doar pacienţii trataţi cu antibiotice au beneficiat de o scădere a durerilor de spate – 180 de ore contra 448 de ore în medie la începutul studiului – şi, atunci când aveau dureri, acestea erau mai puţin intense: notate cu 5 pe o scară de 1 la 10, în comparaţie cu scorul de 6,7 pe aceeaşi scară înainte de tratament. Acest beneficiu se prelungeşte şi se accentuează după încă un an de tratament. Doar 19% dintre pacienţii trataţi se plângeau încă de anumite dureri constante, în condiţiile în care 75% dintre ei făceau acest lucru cu un an înainte.

Pentru a explica acest efect de întârziere, profesorul Manniche a subliniat “timpul necesar, ca în cazul unei fracturi, pentru ca o structură osoasă să se vindece, după ce germenul a fost omorât de antibiotice”. Acest studiu danezo-britanic a atras atenţia asupra infecţiilor localizate şi explică motivul pentru care anumite lombalgii sunt persistente şi rebele în faţa tratamentelor uzuale.

Sursa: Mediafax

AUDIO INTERVIU Gonartrozele. Dr. Sorin Tudor, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Gonartroza, sau artroza genunchiului, este una dintre cele mai des intalnite afectiuni de natura degenerativa. Care sunt simptomele? Cum se pune acest diagnostic? Cum se trateaza? Pot fi afectati si tinerii? Dr. Sorin Tudor, medic specialist ortopedie Spitalul de Ortopedie MedLife, a discutat cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu acordat MedLive.ro.

Asculta un interviu cu dr. Sorin Tudor

VIDEO INTERVIU: Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie: “Metoda cea mai eficienta pentru tratarea coxartrozei ramane interventia chirurgicala”

$
0
0

Care sunt principalele simptome ale coxartrozei? Ce riscuri implica? Cum se trateaza corect? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie, a discutat online cu cititorii Medlive si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Dr. Alexandru Poll este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Hyperlinicii MedLife Grivita si in cadrul Life Memorial Hospital. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Coxartroza reprezinta o afectiune degenerativa, fiind, de regula, apanajul oamenilor in varsta, de peste 65-70 de ani. In stadiile in care devine manifestac, coxartroza necesita, de cele mai multe ori, interventie chirurgicala pentru protezarea soldului.

Care sunt primele semne ale aparitiei coxartrozei?

Primele semne apar, de regula, la persoanele care petrec mult timp stand in picioare. Durerea este una de tip mecanic si apare in zona inghinala, dar poate sa iradieze si in partea laterala a soldului sau a coapsei.

Tratamentul coxartrozei

Metoda cea mai eficienta pentru tratarea coxartrozei ramane interventia chirurgicala. Pacientul poate incerca un transfer de condrocite sau infiltratii cu substante vascoelastice. Din pacate, acestea se utilizeaza pentru ameliorarea durerii, nu pentru tratarea afectiunii.

Clasificarea coxartrozelor

Coxartroza primara. Coxartroza primara este legata de degenerarea cartilajului.  In acest caz, afectiunea apare la ambele solduri.

Coxartroza secundara. De regula, coxartroza secundara apare pe o singura parte. In acest caz, afectiunea apare in urma unui traumatism, precum fractura de col femural. Alte cauze ce pot provoca aparitia coxartrozei sunt: poliartrita reumatoida, tuberculoza si necroza aseptica de cap femural.

VIDEO INTERVIU In ce consta terapia cu unde de soc pentru tratarea durerilor? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Dr. Alin Popescu in studioul HotNews/MedLive

ESWT – Extracorporal high energy shock wave therapy sau “terapia durerii” este o tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculo-scheletal. A inceput sa fie utilizata si in patologia ortopedica in anii 1980 si in ultimii ani i se acorda o tot mai mare importanta in zona recuperarii si medicinii fizice, atat la sportivi cat si la persoanele care nu fac sport de performanta. Cum actioneaza aceste unde de soc? Cand se recomanda? Ce probleme pot rezolva? Ce contraindicatii exista? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari

Dr. Alin Popescu este medic primar medicina sportiva in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife si la Hyperclinicile MedLife Favorit si Grivita.  Consulta programul medicului in vederea unei programari.

Citeste mai multe despre terapia ESWT pe blogul medicului si adreseaza-i intrebari in formularul de comentarii de mai jos.

Urmareste interviul de mai jos cu Dr. Alin Popescu pentru a afla ce afectiuni se pot trata cu “terapia durerii” ESWT, atat la sportivi cat si la non-sportivi (cum ar fi precum pinteni calcaneeni sau cotul jucatorului de tenis), de cate sedinte este nevoie si cand se recomanda



VIDEO INTERVIU Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicala: Acupunctura nu trebuie privita ca un panaceu sau ca fiind o metoda terapeutica izolata

$
0
0

Acupunctura se bazeaza pe restabilirea unui echilibru in organism, astfel ca nu exista o categorie anume de patologii in care acupunctura sa nu poata veni de adjuvant, alaturi insa de tratamentele alopate, a explicat Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicala, intr-un interviu video. Vezi in material raspunsurile medicului la intrebarile cititorilor si urmareste interviul.

Dr. Nadina Liculescu este medic primar recuperare medicala cu competente in acupunctura in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife, care a inaugurat recent un serviciu de acupunctura pentru pacienti.

Fragmente din interviu:

  • In ceea ce priveste patologia pe care o poate aborda, nu exista o categorie anume sau o sfera in care acupunctura sa nu poata veni ca adjuvant alaturi de tratamentele alopate.
  • Acupunctura se bazeaza pe restabilirea unui echilibru in organism, un echilibru energetic, un echilibru subtil.
  • De aceea scepticii s-ar putea sa aiba nevoie de dovezi, insa plecand de la faptul ca orice boala traduce un dezechilibru survenit in organismul nostru (fie ca este mai vechi sau mai recent), ele pot fi detectate (dezechilibrele – n.r.) si stopate, eventual chiar restabilite si aduse la o functionalitate optima.
  • Avand in vedere ca Spitalul de Ortopedie MedLife vizeaza in mod clar o anumita categorie de pacienti, cei cu afectiuni locomotorii, de orice natura, se aleg pacientii din start pentru ca vin cu suferinte de natura asta.
  • Acupunctura pe care o voi practica acolo se va adresa in primul rand acestei patologii.
  • Recuperarea practicata in acest spital este o ramura a marii specialitati de recuperare medicala, corelata cu ortopedia. Se poate efctua recuperare si in stadiul preoperator, postoperator, dar intr-o stransa si buna legatura cu ortopedia. Acupunctura din cadrul recuperarii va avea ca viza pe de o parte pacientii chirurgicali, dar si patalogia degenerativa (patologia coloanei, acuta si cronica, in boli degenerative articulare, artroze)
  • Adresabilitatea acupuncturii este durerea din orice punct ar veni ea. Efectele sunt destul de bune si rapide pe durere, dar este doar un prim simptom care dispare. Odata cu el si altele mai putin evidente.
  • Numarul de sedinte depinde  in functie de pacient pentru ca obisnuiesc sa spun ca nu exista boli, ci bolnavi.
  • In functie de aceste elemente – de varsta, de contextul patalogiei asociate, a complicatiilor aparute, a modului a aborda boala, se stabileste numarul de sedinte, durata lor si este un proces dinamic. Se adapteaza pe parcurs.
  • Asteptarile pot fi uneori mult peste ceea ce se intampla, dar cred ca trebuie pastrate realiste. Nu putem astepta de la acupunctura sa rezolve spectaculos o situatie. Cu cat este mai veche, cu cat este mai neglijata, cu atat are sanse mai mici de a se rezolva rapid.
  • Acupunctura nu trebuie privita ca un panaceu sau ca fiind o metoda terapeutica izolata. Ea vine in completarea celorlalte, cu care se poate combina fericit

Realizatori: Iulia Rosca, Alexandra Ciordas

VIDEO INTERVIU Luxatii, entorse, fracturi – cum se trateaza accidentarile de sezon in camera de garda a Spitalului de Ortopedie? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Cum se trateaza accidentarile precum luxatii, entorse sau fracturi provocate de cazaturile pe gheata sau alt tip de accidente in camera de garda? Cat de grave pot fi? Cat dureaza investigatiile specifice? Cand necesita spitalizarea? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie si director medical al Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife , discuta online cu cititorii MedLive.ro, miercuri, de la ora 11.00.

Dr. Alexandru Poll este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife, specialitatea Ortopedie Traumatologie. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Afla din interviul de mai jos:

  • Care este diferenta dintre o fractura, o luxatie si o entorsa
  • Cum sunt tratate acestea in camera de garda a Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica Medlife
  • Cand este recomandata spitalizarea sau interventia chirurgicala

  • Prezentarea Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife

    VIDEO INTERVIU Cristina Toma, kinetoterapeut: Masajul poate fi o metoda de preventie a mai multor afectiuni

    $
    0
    0

    Cum ajuta masajul terapeutic in afectiunile aparatului locomotor? Cate tipuri de masaj exista si cui se adreseaza fiecare? Ce terapii alternative exista pentru afectiunile locomotorii? In ce consta reflexoterapia si ce afectiuni poate preveni? Kinetoterapeutul Cristina Toma a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

    Cristina Toma activeaza in cadrul diviziei de acupunctură şi reflexoterapie, Centrul Medical MedLife Victoriei, deschisa recent in cadrul MedLife. Consulta pagina online pentru detalii si programari.





    VIDEO INTERVIU Mituri si adevaruri despre alergat. Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Exista riscuri asociate jogging-ului? Este un adevar sau un mit ca alergatul pe distante lungi si termen indelungat afecteaza genunchii? Cand nu este bine sa alergam? Ce afectiuni ar putea fi provocate de practicarea joggingului? Ce dureri putem ignora si la care trebuie sa fim atenti in timpul alergatului? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

    Dr. Alin Popescu este medic primar medicina sportiva in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife si la Hyperclinicile MedLife Favorit si Grivita.  Consulta programul medicului in vederea unei programari.

    Urmareste interviul video cu specialistul pentru a afla ce riscuri presupune alergatul si cum puteti preveni eventualele accidentari atunci cand faceti jogging

    Nota redactiei:

    • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
    • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

    VIDEO INTERVIU Ce afectiuni ale umarului poate rezolva artroscopia? Dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie si traumatologie, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cand este recomandata artroscopia de umar? Ce afectiuni sau traumatisme ale umarului poate trata? Care sunt avantajele acestei proceduri fata cele clasice? In ce consta procedura? Dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie si traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

    Dr. Constantin Jemna este medic specialist ortopedie si traumatologie la Spitalul de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife.

    Urmareste interviul video pentru a afla cand se recomanda artroscopia, ce patologii ale umarului rezolva aceasta procedura si ce alte investigatii sunt necesare inainte de interventie


    Nota redactiei:

    • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
    • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

    Cum poate terapia Yumeiho sa ajute pacienti cu scolioza, neurastenie sau chiar boli ginecologice? Terapeutul Yumeiho Emil Serban, acreditat de Societatea Romana de Yumeiho, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Terapia Yumeiho este o metoda terapeutica japoneza complexa, derivata din elemente ale medicinei traditionale chineze si japoneze: Seitai HO, Shiatsu, Tui Na, Anma etc. Procedeele terapeutice manuale, peste 100 la numar, din cadrul Terapiei Yumeiho, constau din: manipulari osteo-articulare, mobilizari pasive, presopunctura, tehnici si procedee speciale de masaj, stretching si au ca scop reechilibarea posturala. Cum se desfasoara o sedinta de terapie Yumeiho? Ce afectiuni ale aparatului locomotor si nu numai poate vindeca? Ce rezultate poate avea si de cate sedinte este nevoie? Emil Serban, terapeut Yumeiho gradul III, acreditat de Societatea Romana de Yumeiho a discutat cu cititorii pe aceasta tema.

    Emil Serban este terapeut Yumeiho gradul III si kinetoterapeut, acreditat de Societatea Romana de Yumeiho in cadrul Centrului Medical MedLife Victoriei. Puteti citi mai multe despre terapia Yumeiho si ce indicatii are aceasta terapie pe site-ul Medlife.ro.

    Nota redactiei:

    • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
    • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana

    VIDEO INTERVIU Cand se impune proteza de sold sau de genunchi? Dr. Andrei Anastasiu, medic primar ortopedie traumatologie, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cand se impune proteza de genunchi sau de sold (artroplastia totala)? In ce consta artroplastia de genunchi, respectiv cea de sold? Ce riscuri presupune interventia? Cand trebuie efectuata prima “revizie” a unei proteze? Care sunt cele mai eficiente materiale si tipuri de proteze? Dr. Andrei Anastasiu, medic primar ortopedie traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a acordat un interviu video pe aceasta tema.

    Dr. Andrei Anastasiu este medic primar ortopedie traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife.  Consulta pagina online pentru programari.

    Urmareste mai jos interviul video pentru a afla, de la dr. Andrei Anastasiu, in ce consta o interventie chirurgicala de protezare de sold si de genunchi, cand se impune aceasta, cand este nevoie de o “revizie”, ce materiale sunt cel mai des folosite si care sunt avantajele si dezavantajele unei proteze cimentate fata de o proteza necimentata.



    VIDEO INTERVIU Ce afectiuni pot fi depistate la ecografia musculoscheletala? Dr. Corina Raileanu, medic primar ecografie 3D, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cand se impune ecografia musculoscheletala in diagnosticul afectiunilor ortopedice, reumatologice sau de medicina sportiva? Ce fel de probleme ale aparatului locomotor sunt depistate prin intermediul ecografiei? In ce cazuri este preferabila ecografia in locul altor investigatii si cand este nevoie de analize suplimentare? Care sunt avantajele si limitarile acestei investigatii? Dr. Corina Raileanu, medic primar ecografie 3D, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video.

    Dr. Corina Raileanu este medic primar, cu specialitatea ecografie 3D si ecografie 4D Voluson, in cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit si MedLife Grivita. Consulta pagina online pentru programari.

    Urmareste interviul de mai jos pentru afla ce este o ecografie musculoscheletala, care sunt afectiunile pe care le poate depista – de la traumatisme la probleme ale articulatiilor si ale nervilor sau in ce cazuri nu este eficienta.


    View on YouTube

    VIDEO INTERVIU Cand se poate opera o diformitate a coloanei vertebrale? Dr. Georgiana Nedelea, medic specialist in ortopedie si chirurgie spinala, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cum se diagnosticheaza corect o deformare a coloanei vertebrale? Cum putem preveni agravarea unei afectiuni de acest tip? In ce situatii si in ce stadiu al bolii este operabila o deviatie patologica a coloanei? In ce consta aceasta interventie chirurgicala? Dr. Georgiana Nedelea, medic specialist in ortopedie si chirurgie spinala, a discutat onlie cu cititorii MedLive.ro.

    Dr. Georgiana Nedelea este medic specialist in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastia Medlife. Consulta pagina online in vederea unei programari.

    Urmareste interviul video de mai jos pentru a afla care sunt diformitatile coloanei vertebrale, cum se diagnosticheaza, cand sunt operabile si ce trebuie facut pentru recuperare:


    *Medicul a precizat ca implanturile care se monteaza in interventiile chirurgicale, atat in cazul scoliozelor cat si in cazul cifozelor, sunt din titan, astfel incat ulterior, daca este necesar, pacientul va putea face investigatie RMN si nu va trebui sa isi scoata implantul.


    Accidentele sportive de la nivelul genunchiului: operatie si recuperare. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, discuta online cu cititorii, marti de la ora 14.00

    $
    0
    0

    Care sunt cele mai frecvente accidente sportive de la nivelul genunchiului, cum pot fi ele vindecate si ce presupune interventia chirurgicala? Care sunt cele mai grave accidente la acest nivel si cat de lung poate fi procesul de recuperare in fiecare situatie? Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, discuta online cu cititorii, marti de la ora 14.00.

    Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife. Intra pe pagina online pentru programari.

    Anual, dr. Ion Bogdan Codorean realizeaza sute de interventii chirurgicale menite sa redea pacientilor mobilitatea osteo-articulara: reconstructii de ligament, meniscectomii, osteosinteze, artroscopii, osteotomii, implanturi.

    Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.


    VIDEO Cum ne protejam genunchii cand facem sport? Dr. Ion Bogdan Codorean: Orice instabilitate de ligament incrucisat duce la ruptura de menisc, iar in faza a doua la artroza

    $
    0
    0

    Persoanele active intampina de multe ori probleme cu genunchii si de aceea trebuie sa fie atenti la modul in care ii pot proteja. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a vorbit despre cele mai frecvente accidentari sportive de la nivelul genunchiului si de procedurile chirurgicale care trebuie efectuate, precum si de consecintele amanarii acestora. “La simplu mers sau alergare in linie dreapta, tibia se misca anormal, femurul cade prost pe platoul tibial si determina aceste leziuni de menisc si de cartilaj. De aceea este ideal pentru toti pacientii cu ruptura de ligament incrucisat sa se opereze cat mai repede”, a precizat  Dr. Ion Bogdan Codorean.

    Care sunt cele mai frecvente accidente sportive de la nivelul genunchiului si cum pot fi tratate chirurgical?

    Cele mai frecvente accidente de la nivelul genunchiului sunt rupturile de menisc si rupturile de ligament incrucisat anterior. Bineinteles, dupa urmeaza leziunile de cartilaj, leziunile de ligamente colaterale.

    Leziunile de menisc si de ligament incrucisat sunt cele mai frecvente in patologia chirurgicala.

    Ruptura de menisc

    Un menisc rupt se poate trata in 2 feluri:

    • prin excizia portiunii rupte
    • prin sutura meniscului rupt (ideal)

    Meniscul are un rol foarte important in biomecanica genunchiului si de aceea e foarte important pentru pacient ca noi sa incercam sa ii salvam meniscul.Din aceasta cauza, eu la fiecare interventie de acest fel incerc sa cos, sa pastrez cat mai mult din meniscul pacientului. Acesta este si motivul pentru care la pacientii care au fost operati deja sau care au o ruptura de menisc si au deja leziuni de cartilaj, noi le punem un implant de menisc artificial pentru a proteja cartilajul in continuare si pentru a pastra stabilitatea conferita de menisc.

    Rupturile de ligament incrucisat

    Ligamentul incrucisat este principalul stabilizator antero-posterior si rotational al genunchiului. Orice genunchi fara ligament incrucisat determina o translatie anterioara a tibiei, mai mult decat e normal si o rotatie interna a acesteia. In acest fel, femurul calca “prost” pe platoul tibial, pe meniscuri pe care le rupe si dupa urmeaza distrugerea cartuilajului. Orice instabilitate de ligament incrucisat duce la ruptura de menisc, iar in faza a doua la artroza. Astea sunt lucruri dovedite de foarte multe studii.

    Amanarea operatiei

    La simplu mers sau alergare in linie dreapta, tibia se misca anormal, femurul cade prost pe platoul tibial si determina aceste leziuni de menisc si de cartilaj. De aceea este ideal pentru toti pacientii cu ruptura de ligament incrucisat sa se opereze cat mai repede, in functie si de leziunile asociate.

    Care sunt cele mai grave accidente sportive?

    La nivelul genunchiului, cele mai grave accidente sunt luxatiile de genunchi, in care de obicei se rup cam toate ligamentele. Pot fi insotite de ruptura arterei poplitee, care necesita un tratament de urgenta. In pasul doi, urmeaza reconstructia tuturor ligamentelor, meniscurilor, tot ce e stricat in genunchi.

    Cum pot persoanele active sa isi protejeze genunchii?

    Este foarte important ca oricine face sporturi care implica pivotari, care implica contact, sa aiba o pregatire fizica buna, sa aiba musculatura bine pregatita, dezvoltata si e foarte important sa fie echilibrata.

    Incalzirea dinaintea inceperii activitatii fizice este foarte importanta si de asemenea, mai ales in cazul schiorilor, atunci cand simt oboseala, ar trebui sa se opreasca pentru ca oricand, din acel moment, pot aparea accidentarile.

    Autor: Alexandra Ciordas

    Cum tratam traumatismele genunchiului? Dr. Gabriela Soare, medic specialist ortopedie traumatologie, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cum trebuie sa procedam daca simtim ca ceva nu este in regula in timp ce alergam? Cum diferentiem durerile si cum identificam un traumatism al genunchiului. Ce este artroscopia genunchiului, cum se realizeaza interventia chirurgicala si cat dureaza procesul de recuperare. Dr. Gabriela Soare, medic specialist Ortopedie Traumatologie, a discutat online cu cititorii.

    Dr. Gabriela Soare este medic specialist ortopedie traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife. Intra pe pagina online pentru a programa o consultatie.

    VIDEO Cum se trateaza leziunile genunchiului? Dr. Gabriela Soare: In leziuni de menisc este indicata artroscopia

    $
    0
    0

    Leziunile genunchiului nu trebuie ignorate, de cele mai multe ori fiind foarte important sa stim cu ce avem de a face pentru a putea reactiona in consecinta. Dr. Gabriela Soare, medic specialist ortopedie traumatologie, a explicat cand ar trebui sa ne facem griji pentru o durere de genunchi, cand trebuie sa apelam la artroscopie si care sunt riscurile pe care ni le asumam atunci cand lasam netratate traumatismele genunchiului.

    Traumatismele genunchiului

    Gravitatea unui traumatism al genunchiului este determinata, in general, de durere. Traumatismele genunchiului inseamna o fractura, o luxatie, o entorsa (leziune de ligament sau de menisc) sau o contuzie, o lovitura directa.

    • In momentul in care apare o fractura, durerea este foarte puternica si imposibilitatea de a calca este marcata.
    • In cazul unei luxatii nu mai putem face nicio miscare
    • In cazul unei entorse, va aparea o durere accentuata de anumite miscari, in functie de ligamentul lezat.

    Tratament

    In cazul unei dureri intense, foarte intense, si in care nu mai puteti calca, este clar, trebuie sa mergeti de urgenta la doctor.

    In cazul unei dureri intermitente, va puteti adresa unui medic, dar nu in urgenta. Pana atunci puteti tine piciorul sus, cu o compresa cu gheata si un gel antiinflamator, intins fara sa fie masat.

    Ce se intampla cu traumatismele netratate?

    Riscul cel mai important in cazul traumatismelor netratate este lezarea cartilajului articular, care in timp va duce la artroza genunchiului respectiv.

    Depinde si aici de tipul de durere, de intensitate, de miscarile la care apare aceasta durere.

    In general, o durere pe care o resimtim ca apare la aceeasi miscare, in timp va trebui semnalata unui medic.

    Ce este artroscopia?

    Artroscopia este o interventie chirurgicala ortopedica, o cale de abord. Practic ne uitam in articulatie cu o camera, astfel vedem toate structurile articulare si printr-o incizie putem introduce o ustensila care ne ajuta in ceea ce dorim sa facem.

    Artroscopia este indicata in leziuni de menisc, in inflamatii ale membranei sinoviale, in cazul unei leziuni ligamentare sau cand avem de a face cu corpi straini.

    Perioada de recuperare a pacientilor depinde de afectiune. In cazul majoritatii afectiunilor care se trateaza cu artroscopie recuperarea este imediata. Pacientul se poate ridica in aceeasi zi in care a avut loc operatia.

    In cazul unei leziuni de menisc, care se poate sutura, aici intervin particularitati si dureaza mai mult perioada de recuperare.

    Metode de prevenire in cazul persoanelor active din punct de vedere fizic

    Intinderea si incalzirea sunt esentiale intr-o prima etapa, atat inainte cat si dupa efortul fizic.

    In ceea ce priveste alergatul, este importanta si suprafata pe care o facem pentru ca o suprafata dura nu absoarbe nimic din socuri si se transmite inapoi catre genunchi. Avem nevoie de o suprafata moale, ideal tartan, pe iarba.

    De baza ramane insa incalzirea inainte de orice activitate fizica.

    Fizioterapia ajuta. Niciodata nu este suficient sa tratezi o leziune daca nu ai si o parte de recuperare post sau pre operatorie.

    Autor: Alexandra Ciordas

    4 lucruri care dauneaza articulatiilor

    $
    0
    0

    Inainte, problemele acute cu articulatiile erau intalnite la persoanele in varsta, insa in zilele noastre, chirurgii ortopezi le observa si la persoanele tinere, de 40 sau 50 de ani. Cel mai probabil, cresterea numarului  persoanelor tinere care au probleme cu articulatiile este cauzat si de dorinta acestora de a ramane active pe masura ce inainteaza in varsta. Care sunt principalele greseli pe care le facem in ceea ce priveste articulatiile si cum putem sa evitam eventualele probleme?


    Alergati si doar alergati

    Calin Moucha, chirurg la The Mount Sinai Hospital din New York, spune ca multi dintre pacientii care au nevoie de artroplastie sunt sanatosi din punct de vedere cardiovascular, dar nu si in ceea ce priveste sanatatea fizica. Daca participati doar la maratoane sau triatloane, s-ar putea sa aveti dezechilibre atunci cand vine vorba de forta musculara si de flexibilitate. Acest lucru, asociat cu traume repetitive petrecute de-a lungul timpului, ar putea duce la artrita, spune doctorul.

    “Este important sa oferim anumitor grupe de muschi (cei pe care ii folosim cel mai mult, cei pe care ii folosim la alergat de exemplu) o pauza o data sau de doua ori pe saptamana”, ne sfatuieste specialistul.

    Nu va controlati greutatea

    Atunci cand alergati, articulatiile genunchiului transporta de la 7 pana la 9 ori greutatea corpului, potrivit lui Moucha. Chiar daca organismul poate suporta asta, este important sa va contorizati greutatea.

    Sariti peste incalzire

    Cheia pentru sanatatea articulatiilor este sa avem un echilibru bun intre rezistenta si flexibilitate. “Pe masura ce imbatraniti, trebuie sa petreceti mai multi timp la intinderi decat la intarirea muschiulor”. Odata cu trecerea timpului, muschii devin mai putin flexibili, iar muschii flexibili sunt foarte importanti in mentinerea mobilitatii articulatiilor, adauga Moucha.

    Va depasiti limitele la Yoga

    Antrenamentele intense nu sunt singura modalitate prin care va puteti rani articulatiile. Desi yoga si pilates-ul sunt metode excelente prin care va puteti stimula flexibilitatea si rezistenta, orice extrema este daunatoare. Daca va chinuiti sa obtineti o anumita pozitie la yoga riscati sa va raniti articulatiile, specifica medicul.

    Sursa: Prevention

    A.C.

    Cand este necesara artroscopia de sold si de umar? Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cand este necesara artroscopia de sold si de umar, cum se efectueaza interventia, ce presupune perioada de recuperare si care sunt avantajele acestei proceduri? Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii.

    Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife. Intra pe pagina online pentru programari.

    Anual, dr. Ion Bogdan Codorean realizeaza sute de interventii chirurgicale menite sa redea pacientilor mobilitatea osteo-articulara: reconstructii de ligament, meniscectomii, osteosinteze, artroscopii, osteotomii, implanturi.

    Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.

    Viewing all 23 articles
    Browse latest View live